Povijest

Žitnjak d.d osnovan je 1949. godine kao  Gradsko povrćarsko poduzeće „ŽITNJAK“ Zagreb, te postaje glavni proizvođač i opskrbljivač grada Zagreba prehrambenim proizvodima.

Tijekom godina mijenjao je naziv, a 1961. godine uslijed proširenja poslovanja mijenja ime u Vrtlarski kombinat Žitnjak, Zagreb. Pod tim je nazivom poslovao sve do listopada 1992. godine kada u procesu privatizacije postaje Žitnjak d.d, pod kojim nazivom i danas posluje.

Tijekom vremena postajemo jedan od najvećih opskrbljivača stanovnika grada Zagreba i Siska svježim voćem i povrćem, industrijskim prehrambenim prerađevinama, kućnim potrepštinama i cvijećem, ali i jedan od najvećih opskrbljivača bolnica, državnih institucije, škola, dječjih vrtića i drugih ustanova. Oslanjajući se na vlastite materijalne i stručne potencijale Žitnjak je kroz 60 godina postojanja zauzeo mjesto među vodećim trgovačkim tvrtkama u Republici Hrvatskoj.

Konzum d.d. je sklapanjem ugovora o prodaji i prijenosu dionica u svibnju 2009g. stekao ukupno 177.019 redovnih dionica Žitnjaka, Što predstavlja 86,08 % temeljnog kapitala društva, čime je postao većinski vlasnik društva.